00 386 41 733 302

1.DAN: LETALO

Odhod iz enega bližnjih letališč in polet proti Addis Ababi.

Za doplačilo bo organiziran povratni prevoz na letališče.

2.DAN: ADDIS ABABA (z)

Pristanek v Addis Ababi, glavnem mestu Etiopije v zgodnjih jutranjih urah. Po opravljenih carinskih formalnostih sledi prevoz do hotela, namestitev in nočitev. Etiopija ali Abesinija, kakršno je njeno staro udomačeno ime, je edinstvena dežela s slikovito pokrajino in neizmerno prijaznimi ljudmi. Obkrožena je z večinoma muslimanskimi narodi, ki so si jo vseskozi želeli podjarmiti, a se že dolga stoletja uspešno upira osvajalcem iz soseščine in Evrope.

Po poznem zajtrku se bomo odpravili na ogled tri in pol milijonskega mesta, ki leži na 2.360 metrih nadmorske višine. Mesto je konec 19. stoletja zgradil cesar Minilik II na pobudo svoje žene, cesarice Taitu Betul. Ogledali si bomo zanimiv Etnografski muzej, obiskali katedralo Svete Trojice, zgrajeno leta 1941, v kateri počiva Titov prijatelj, poznani vladar Etiopije, Haile Selassiea. Sledi obisk Narodnega muzeja, v katerem je shranjeno 3,5 milijonov let staro okostje ženske, poimenovane Lucy. Že malce utrujeni od mestnega vrveža, bomo popili kavo v slavni mestni kavarni, kjer pražijo svojo kavo in kjer jo bomo lahko tudi kupili. Nato bomo obiskali Mercato, eno največjih tržnic v Afriki. Po koncu »delovnega dne« se bomo osvežili v lokalni pivnici. Povratek v hotel in nočitev.

3.DAN: TIYA – ARBA MINCH (z,v)

Po zgodnjem zajtrku bomo zapustili Addis Ababo in se odpeljali južno proti Arba Minchu. Med potjo se bomo ustavili v vasi Tiya, ki leži na meji med nekdaj poganskim jugom in krščanskim severom, kjer si bomo ogledali prazgodovinske kamnite stele. Če bo čas dopuščal, bomo obiskali v kamen vklesano cerkev Adady Maryam iz 12. stoletja. Pot bomo nadaljevali mimo dveh največjih jezer v Etiopiji, jezer Abaia in Chamo. Prihod v Arba Minch, namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

4.DAN: JEZERO CHAMO – PLEME DORZE (z,v)

Po zgodnjem zajtrku se bomo odpeljali do jezeru Chamo, kjer se bomo vkrcali na čolne. Med plovbo bomo ozrli ogromne krokodile, ki se leno sončijo na bregovih jezera. Ta kraj zaradi same gostote teh živali poimenujejo kar »krokodilja tržnica«. Nato bomo v vodi uzrli radovedne povodne konje, ki se bodo obnašali, kot da nas ni. Po prijetno preživetim dopoldnevom bomo obiskali še lokalno tržnico Chencha in se nato odpeljali do plemena Dorze, etnične skupnosti, ki šteje okoli 38.000 članov in je poznana predvsem po značilnih, čebeljemu panju podobnih hiškah. Prevoz do lodga. Namestitev, večerja in nočitev.

5.DAN: MESTO KONSO – LJUDSTVO KONSO – NEW YORK (z,v)

Zajtrk. Ta dan se bomo zgodaj zjutraj odpeljali do mesta Konso. Mesto Konso je pod UNESCOVO zaščito, poznano po tipičnih vasicah sredi pravljičnih teras. Predstavlja čudovit primer žive kulturne tradicije, ki sega 21 generacij (več kot 400 let), prilagojene na neprijazno okolje. Pokrajina dokazuje inženirsko znanje skupnosti. Ljudstvo Konso je sestavljeno iz 9 klanov, v katerih skupaj živi približno 300.000 članov.  Obiskali bomo pokopališče poglavarjev in si ogledali lesene nagrobne spomenike Wake, ene največjih znamenitosti ljudstva Konso.

Nato nas bodo očarala etiopska naravna čudesa, imenovana New York. Pred nami se bo odprl pogled na nešteto rdečih stožcev, ki so nastali zaradi vetrne in vodne erozije. Po zanimivem dnevu sledi prevoz v lodge, namestitev, večerja in nočitev.

6.DAN: WEYTO – KEY AFAR – TURMI (z,v)

Zajtrk. Ta dan se bomo odpeljali proti dolini reke Omo, do vasice Weyto, ki leži sredi bombažnih polj. Vožnjo bomo nadaljevali preko Key Afaria do Turmia, kjer se bomo namestili v lodgu. Popoldne bomo obiskali vasico. Spoznavanje prave plemenske Afrike se tukaj pravzaprav šele prične. Prosto za druženje s prijaznimi domačini. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

7.DAN: PLEME DASSANECH – TURMI – DIMEKI – JINKA (z,v)

Po zajtrku se bomo odpeljali do reke Omo, kjer bomo dosegli najjužnejšo točko našega potovanja. S tradicionalnimi, iz debel izklesanimi čolni se bomo odpeljali preko reke Omo in obiskali poljedelsko pleme Dassanech. Dassanechi so nomadski živinorejci, zaradi težkih vremenskih razmer tudi eno najrevnejših plemen. Glavno bogastvo in statusni simbol je živina. Če družina živino iz kakršnega koli razloga izgubi, postane Dies, kar pomeni »revni ljudje«. Preselijo se neposredno na obalo jezera Turkan, kjer so pogoji za življenje še bolj neugodni. Preživljajo se z ribolovom in lovom na krokodile.

Povratek do Turmia, od koder nadaljujemo pot do Jinke. Prevoz do hotela, večerja in nočitev.

8.DAN: NARODNI PARK MAGO – PLEME MURSI – ARI – JINKA (z,v)

Zajtrk. Ta dan bomo preživeli v Narodnem parku Mago, kjer bomo spoznali pleme Mursi. Mursiji so eno najbolj nenavadnih plemen. Ne zaradi svojega nomadsko-pastirskega načina življenja, temveč predvsem zaradi pojmovanja ženske lepote – meri se z velikostjo ploščka v spodnji ustnici. Na začetku pubertete zarežejo mladim dekletom v spodnjo ustnico in v odprtino potisnejo majhno okroglo ploščico, ki jo v naslednjih mesecih in letih nadomeščajo z vse večjimi in večjimi. Ob povratku bomo obiskali šolo plemena Ari, kjer bomo otrokom lahko darovali nujno potrebne šolske potrebščine ter lahko prispevali kakšen euro k obnovi šole.

Nato bomo obiskali SORC – raziskovalni center južne doline reke Omo, kjer bomo med bogato etnografsko zbirko občudovali predmete različnih plemen. Za konec dneva sledi še obisk sirotišnice – Omo Child Organisation, kjer bomo spoznali prav posebno zgodbo teh otročkov. Po zares prijetno preživetem dnevu se bomo vrnili v lodge. Večerja in nočitev.

9.DAN: LJUDSTVO BORANA – KEY AFAR – YABELLO (z,v)

Zajtrk. Ta dan se bomo odpeljali v svet ljudstva Borana, »kraljev« živinoreje. Borani so pastirji, ki so povsem odvisni od svojih čred goveda, koz, ovac in kamel. Borani so že pred stoletji na določenih mestih izkopali do 15 metrov globoke vodnjake. Ker je voda pregloboko in je ni možno zajemati na običajen način, so Borani razvili prav poseben »namakalni sistem«. Prihod v Yabello. Namestitev, večerja in nočitev.

10.DAN: KRATER EL SOD – YABELLO – YIRGAALEM/YRGACHEFFE (z,v)

Zgodaj zjutraj se bomo odpeljali do vasi El Sod, ki se nahaja na robu vulkanskega kraterja, v katerem je slano jezero. Iz njega domačini pridobivajo »črno zlato« – sol. Prebivalci vasi El Sod živijo od pridobivanja in prodaje le te. Kdor bo želel, se bo z nami spustil do jezera, kjer nam bodo domačini pokazali kako že stoletja pridobivajo to »črno zlato«. Povratek v Yabello, od koder nadaljujemo vožnjo proti severu. Ob poti bomo občudovali slikovito pokrajino in si na plantažah ananasa odrezali košček tega svežega sadja. Ne bomo izpustili obiska poznane plantaže kave. Prevoz do hotela, namestitev, večerja in nočitev.

11.DAN: AWASSA (z)

Po zajtrku sledi povratek proti severu Etiopije. Prispeli bomo v mesto Awassa, katero leži ob istoimenskemu jezeru. Popoldne je namenjeno sprehodu ob jezeru, kjer bomo v prijetni družbi domačinov pričakali čudovit sončni zahod, po katerem Awassa tudi slovi. Prosto in nočitev.

12.DAN: AWASSA – SHASHEMANE – ADDIS ABABA (z)

Po zajtrku si bomo ogledali eno največjih turističnih znamenitosti mesta Awassa, ribjo tržnico ter se nato odpeljali proti Addis Ababi. Peljali se bomo skozi mesto Shashemane, kjer živi največja rastafarianska skupnost izven Jamajke. Ob jezerih Langano in Ziway bomo občudovali pisan svet ptic, preden se bomo vrnili v kaotično prestolnico. Za manjše doplačilo si bomo lahko za slovo od »kraljice Afrike« privoščili še večerjo s plesi. V poznih večernih urah sledi prevoz na letališče.

13.DAN: LETALO

Po opravljenih carinskih formalnostih bomo poleteli proti domu. S pristankom letala na enem bližnjih letališč se naše potovanje konča.

ODHODI

 

  • 08.02.2020 – 20.02.2020

  • 10.03.2020 – 22.03.2020

  • 04.05.2020 – 16.05.2020

  • 14.10.2020 – 26.10.2020

CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN. 15 POTNIKOV: 2.395,00 EUR
CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN. 10 POTNIKOV: 2.555,00 EUR

DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO: 260,00 EUR

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 10

V CENO ARANŽMAJA JE VKLJUČENO:

Letalski prevozi, letališke takse (takse se obračunajo na dan izpisa kart in se lahko spremenijo), prevozi z jeepi, namestitev v dvoposteljnih sobah (hoteli/lodgi niso kategorizirani, vendar so na nivoju 3*), obroki po programu (z=zajtrk, v=večerja), vstopnine, slovenski spremljevalec in organizacija potovanja.

V CENO ARANŽMAJA NI VKLJUČENO:

Dodatna hrana, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, napitnine 50,00 EUR na osebo za šoferje in lokalne vodnike. Napitnine plačate vodniku na pričetku potovanja.

Slovenski državljani za vstop v Etiopijo potrebujemo vizo.

Za pridobitev vize potrebujemo potni list, ki mora biti veljaven najmanj še šest mesecev od dneva vstopa v Etiopijo.

Vizum si lahko uredite sami, lahko vam ga uredimo tudi v agenciji. Cena stroškov pridobitve in vizuma na Etiopijski Ambasadi v Rimu je 75,00 EUR.

Slovenski državljani lahko informacije o vizi za Etiopijo dobimo na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije ali na Veleposlaništvu Etiopije v Rimu

V primeru, da niste slovenski državljan, se za informacije o vizi za Etiopijo obvezno obrnite na svoje Ministrstvo za zunanje zadeve oziroma na Veleposlaništvo Etiopije v Rimu.

Dodatne informacije glede potovanja v Etiopijo lahko dobimo na Veleposlaništvu Etiopije v Rimu.

Konzularna zaščita

Če slovenski državljani med potovanjem po Etiopiji potrebujemo nujno konzularno zaščito, se lahko obrnemo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

ETIOPIJA3 ETIOPIJA2 ETIOPIJA1

 

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.
Več o piškotkih.