00 386 41 733 302

1.DAN: LETALO

Odhod iz enega izmed bližnjih letališč proti Teheranu.

Za doplačilo bo organiziran povratni prevoz na letališče.

2.DAN: TEHERAN – SHIRAZ

V zgodnjih jutranjih urah pristanemo v Teheranu, glavnem in največjem mestu Irana. Po opravljenih carinskih formalnostih sledi prevoz do hotela. Namestitev in počitek. Zajtrk in prosto za samostojno raziskovanje mesta. Iran ali Perzija, kot so ga nekoč imenovali, je vklenjen med tri gorstva in ima dve slani puščavi. Z gorami, visokimi tudi nad 5.000 metrov, je Iran dežela velikih nasprotij: tropska džungla v bližini Kaspijskega morja in sredozemsko podnebje v dolini rek na jugozahodu. Beseda Iran je perzijskega izvora in izhaja iz imena indoevropskega ljudstva Arijcev, ki so se okoli leta 1300 pred našim štetjem skupaj z Medijci naselili na tem področju. Danes v Iranu živi 80 milijonov prebivalcev, njihova gostoljubnost je skoraj pravljična. V Iranu kriminala ni, zato se lahko turisti počutimo resnično varni in iskreno dobrodošli. V večernih urah sledi prevoz na letališče, od koder poletimo v Shiraz. Prevoz do hotela, namestitev in nočitev.

ZA DOPLAČILO PRIPOROČAMO VODEN OGLED TEHERANA:

Po poznem zajtrku se bomo odpravili na ogled muzejev največjega mesta na Bližnjem vzhodu. Teheran je postal glavno mesto države leta 1778 z razglasom prvega vladarja nove dinastije Qajar – Agha Mohammeda. Prvi muzej, katerega si bomo ogledali je muzej preprog, kjer so razstavljene različne perzijske preproge iz celega Irana od 18. stoletja pa do danes. Nato se bomo odpravili do Narodnega muzeja draguljev, kjer si bomo lahko ogledali bajno bogastvo iranskih šahov v kronah in prestolih, med katerimi izstopajo dragoceni Pavji prestol ter diamant Darja-i-Nur in globus, obsut z dragulji. Če nam bo čas dopuščal, se bom skupaj sprehodili še po največjem bazarju na Bližnjem Vzhodu.

3.DAN: SHIRAZ

Zajtrk. Shiraz je kulturno in gospodarsko središče južnega Irana, poznano tudi kot mesto vrtnic in slavčkov ter mesto poznano po svojih prebivalcih, za katere pravijo, da znajo uživati v radosti življenja. Prosto in nočitev.

ZA DOPLAČILO PRIPOROČAMO VODEN OGLED SHIRAZA:

Najprej si bomo ogledali rajski vrt Eram in nato prečudovita mavzoleja najslavnejših perzijskih pesnikov Hafeza in Saadia. Kasneje se bomo odpeljali do kompleksa Zand, si ogledali pokriti bazar Vakil in za konec dneva obiskali še bleščečo mošejo Shah-e Cheragh, okrašeno z neštetimi mozaiki. Prevoz do hotela, prosto in nočitev.

4.DAN: SHIRAZ – PERSEPOLIS – NAIN – MAYBOD – YAZD

Zajtrk. Sledi vožnja po slikoviti pokrajini, do največje perzijske znamenitosti, nekdanje mogočne in bleščeče prestolnice Darijevega časa, mesta Persepolis. Očarani nad palačami, grobnicami, dvorano neštetih stebrov, mogočnimi stopnišči, se bomo odpeljali še do bližnjega Naghshe Rostama, kjer se bomo poklonili perzijskim kraljem, ob njihovih, v skale vklesanih grobnicah. Prevoz do mesta Yazd, centra Zoroastrske kulture. Na poti se bomo zaustavili v mestecu Nain, poznanem po preprogah. Nato bomo v Meybodu obiskali ledeno hišo, golobnjak ter karavanski dvorec. Nadaljevanje vožnje po puščavi do mesta Yazd. Zaradi generacij, ki so se morale prilagoditi na puščavsko okolje, je Yazd edinstveno arhitekturno mesto, eno najlepših mest puščavske arhitekture. V Iranu je znano po visoki kakovosti obrti, zlasti tkanja svile in po slaščičarstvu. UNESCO je priznal Yazd kot mesto, ki ima drugo najstarejšo arhitekturo na svetu. Prevoz do hotela, namestitev, nočitev.

5.DAN: YAZD

Zajtrk in prosto za samostojno raziskovanje mesta. Nočitev.

ZA DOPLAČILO PRIPOROČAMO VODEN OGLED YAZDA:

Ta dan bomo očarani nad mestom Yazd. Stari del mesta je labirint ozkih uličic, star preko 3000 let in velja za enega najstarejših mest na svetu. Zanj so značilne hiške, narejene iz blata in slame v barvi puščavskega peska, poseben čar pa mu daje mešanica kultur. Ogledali si bomo mošeji Jameh z dvema minaretoma in okrašeno s ploščicami modre barve ter Mir-Chakhmaq mošejo, obe zgrajeni v 14. stoletju. Sledi ogled Stolpa tišine in Templja večnega ognja, kjer gori sveti ogenj že od leta 470.

6.DAN: YAZD – ESFAHAN

Po zajtrku sledi prevoz v Esfahan. Prevoz do hotela, namestitev. Mesto Esfahan sodi med najmogočnejše spomenike svetovne kulturne dediščine. Poznano je po islamski arhitekturi s prekrasnimi palačami, mostovi, mošejami in simpatičnimi ulicami. Prosto in nočitev.

7.DAN: ESFAHAN

Zajtrk in prosto za samostojno raziskovanje mesta. Nočitev.

ZA DOPLAČILO PRIPOROČAMO VODEN OGLED ESFAHANA:

Najprej bomo obiskali mogočni trg Naghse Jahan, ki je eden največjih mestnih trgov na svetu in izjemen primer iranske in islamske arhitekture. Ne bomo izpustili ogleda bližnje Imamove mošeje ter palače A’li Qapa. Nato se bomo sprehodili po armenski četrti, obiskali katedralo Vank, Petkovo mošejo in palačo Chehel Sotoun. Zvečer se bomo sprehodili do reke Zajandeh, kjer bomo opazovali prijazne domačine, ki se tukaj zbirajo in se zazrli v štiri znamenite, osvetljene mostove.

8.DAN: ESFAHAN – TEHERAN

Zajtrk in prosto za potepanje po bazarju, kjer bomo lahko za malo denarja kupili še zadnje spominke, ali se le prepustili vrvežu teh živahnih ulic. V popoldanskih urah sledi prevoz na letališče, od koder poletimo v Teheran. V poznih večernih urah poletimo proti domu.

9.DAN: LETALO

S pristankom na enem bližnjih letališč se naše potovanje konča.

 

DATUMI ODHODOV:

 

  • 13.02.2020 – 21.02.2020

  • 23.04.2020 – 01.05.2020

  • 20.05.2020 – 28.05.2020

CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN. 20 POTNIKOV: 1.235,00 EUR
CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN. 15 POTNIKOV: 1.305,00 EUR
CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN. 10 POTNIKOV: 1.375,00 EUR

PAKET IZLETOV: 295,00 EUR, ob prijavi popust 25%, samo 221,00 EUR

DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO: 260,00 EUR

DOPLAČILO ZA POLPENZION (VEČERJE): 145,00 EUR

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 10

V CENO ARANŽMAJA JE VKLJUČENO:

Letalski prevozi, letališke takse (takse se obračunajo na dan izpisa kart in se lahko spremenijo), prevozi s klimatiziranimi vozili, spanje v klimatiziranih dvoposteljnih sobah v hotelih s 3* in 4* na osnovi nočitve z zajtrkom, vodenje potovanja lokalnega vodnika v angleškem jeziku ter slovenskega spremljevalca in organizacijski stroški.

V CENO ARANŽMAJA NI VKLJUČENO:

Dodatna hrana, pijača, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, napitnine 30,00 EUR na osebo, katere plačate vodniku na pričetku potovanja.

Slovenski državljani za vstop v Iran potrebujemo vizo.

Vizo sicer lahko dobimo na nekaterih mednarodnih letališčih v Iranu, vendar tak način pridobitve odsvetujemo.

Svetujemo, da za vizo zaprosite pred odhodom na Veleposlaništvu Islamske republike Iran v Ljubljani ob predhodni pridobitvi garantnega pisma. Vizum vam lahko uredimo v agenciji, cena pridobitve garantnega pisma in vizuma je 65,00 EUR Za pridobitev vizuma potrebujemo dve prazni strani v potnem listu, izpolnjen formular, ki ga dobite v agenciji in dve fotografiji za dokumente.

Za vizo za Iran potrebujemo potni list, ki mora biti veljaven najmanj še šest mesecev od dneva izstopa iz Irana.

Slovenski državljani lahko informacije o vizi za Iran dobimo na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, Veleposlaništvu Republike Slovenije v Ankari ali na Veleposlaništvu Islamske republike Iran v Ljubljani.

V primeru, da niste slovenski državljan, se za informacije o vizi za Iran obvezno obrnite na svoje Ministrstvo za zunanje zadeve oziroma na Veleposlaništvo Islamske republike Iran v Ljubljani.

Dodatne informacije glede potovanja v Iran  lahko dobimo na Veleposlaništvu Islamske republike Iran v Ljubljani ali na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Ankari.

iran (49) IRAN1

 

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.
Več o piškotkih.