00 386 41 733 302

1.DAN: LETALO

Odhod iz enega bližnjih letališč v Nairobi. Obroki in pijača v letalu.

2.DAN: NAIROBI – ARUSHA (TANZANIJA)

Ob zgodnjih jutranjih urah pristanemo v Nairobiju. Po opravljenih carinskih formalnostih sledi prevoz do hotela, namestitev in nočitev. Po zajtrku bomo prečkali tanzanijsko mejo in se odpeljali do Arushe. Prevoz do lodga, kjer se bomo srečali z vodnikom, ki bo pregledal našo trekking opremo. Ob prijetnem klepetu se bomo pogovorili o kasnejšem vzponu. Nočitev.

3.DAN: ARUSHA – NARODNI PARK KILIMANJARO – MARANGU GATE (1.980 m) – MANDARA HUT (2.700 m)

Razdalja 12 km, čas hoje 5 ur (zajtrk, kosilo, večerja)

Po zajtrku se bomo odpeljali do Narodnega parka Kilimanjaro. Peljali se bomo skozi vasico Marangu, katera se nahaja ob vznožju gore. Preden vstopimo v Narodni park – Marangu gate, bomo morali izpolniti formularje in s tem zaključili vse formalnosti v zvezi z vzponom. Spoznali bomo ekipo, ki nas bo spremljala na našem vzponu (vodnik, nosači, kuhar). Prtljago bomo predali nosačem, v manjši nahrbtnik pa si bomo naložiti hrano, pijačo ter dodatna oblačila, katera bomo potrebovali pri današnjem vzponu, saj nosači hodijo hitreje kot skupina in z njimi se bomo ponovno srečali šele pri koči. Začeli se bomo vzpenjati po grebenu skozi deževni gozd. V gozdu, zavitem v meglice bomo srečali večino živali, značilnih za ta Narodni park. Po približno petih urah hoje bomo prispeli do gozdne jase, kjer nas bodo čakale koče MANDARA HUT, kjer bomo prenočili. Nameščeni bomo v prijetnih lesenih kočah, v vsaki je od 6-8 ležišč, opremljene s solarno osvetljavo. Voda v kamp je napeljana iz izvirov. Večerja in nočitev.

4.DAN: MANDARA HUT (2.700 m) – HOROMBO HUT (3.720 m)

Razdalja 15 km, čas hoje 6 ur (zajtrk, kosilo, večerja)

Po zajtrku bomo odšli do kraterja Maundi, od koder se nam bo ob lepem vremenu odprl čudovit pogled na vrh Kiba, ki se v daljavi bohoti z veličastnimi ledeniki. Ko bomo prispeli na odprti del, si bomo ogledali nekaj značilnih rastlin – endemično velikanko Lobelio, ki zraste do tri metre in Senecio Kilimanjaro, ki zraste tudi do pet metrov visoko. Po približno šestih urah hoje bomo prispeli do vasice Horombo, kjer bomo v HOROMBO HUT prenočili. Na voljo bomo imeli toplo vodo. Večerja in nočitev.

5.DAN: HOROMBO HUT (3.720 m) DAN ZA AKLIMATIZACIJO

(zajtrk, kosilo, večerja)

Horombo hut je vasica na majhni planoti, kjer lahko prenoči največ 120 pohodnikov. Vasica je ponavadi polna pohodnikov, ki se vzpenjajo in spuščajo v dolino. Dodaten dan v tej vasici je namenjen aklimatizaciji na višinsko razliko. Zelo priporočamo pohod do Mawenzi hut, kjer prečkamo Zebra Rocks. Hoja približno ure v eno smer in uro in pol nazaj. Ta pohod bo pripomogel k aklimatizaciji. Ne smemo pozabiti, da moramo popiti veliko vode in se premikati počasi. Vsi obroki tega dne bodo pripravljeni v vasici. Potreben je zgodnji, dober spanec, da bomo polni novih moči pričeli naslednji dan.

6.DAN: HOROMBO HUT (3.720 m) – KIBO HUT (4.700 m)

Razdalja 15 km, čas hoje 6 ur (zajtrk, kosilo, večerja)

Po zajtrku bomo nadaljevali pohod v okolju Alpske puščave. Iz Hotomba sta dve poti do sedla. Priporočena spodnja pot je veliko lažja. Pot prečka zadnjo točko z zalogami vode na 4.130 metrih. Tukaj si bomo morali napolniti plastenke z vodo, ki jih bomo potrebovali do vrnitve v Horombo hut, čez dve noči. Mineralno vodo je možno kupiti tudi v Kibo hut. Še enkrat si moramo zapomniti, da moramo upočasniti svoj tempo in popiti veliko vode. Sredi Alpske puščave se nahaja kamp Kibo. V njem je kamnita zgradba z ležišči za do 60 pohodnikov, vendar v bližini ni potočkov z vodo. Večerja in nočitev.

7.DAN: KIBO HUT (4.700 m) – UHURU PEAK (5.895 m) – HOROMBO HUT (3.720 m)

Razdalja 6 km vzpona + 21 km spusta, čas hoje 8 ur do Uhuru + 6 ur spusta (zajtrk, kosilo, večerja)

Do vrha nas loči le še 1.195 metrov. Ne pozabimo se toplo obleči. Nujno moramo imeti naglavne lučke in baterijo ter rezervni komplet. Da bi preprečili zmrzovanje vode priporočamo, da jo nosite v termoski. Okoli polnoči se naš najtežji del prične. Po manjšem prigrizku se bomo podali v noč. Prvi del pohoda sestavlja kamena pot do jame Hansa Meyerja 5.150 metrih, ki pa je hkrati tudi dober kraj za krajši postanek. Pot se nato vijugasto nadaljuje do Gillmanove točke na 5.681 metrih, na platišču kraterja. Ta del je resnično naporen saj je poln kamnitega melišča in zahteva veliko fizičnega in psihičnega napora. Verjetno je to najzahtevnejši del celotne poti. Od Gillmanove točke pa do vrha Uhuru na 5.895 metrih nas bo najverjetneje celo pot spremljal sneg. Vrh Uhuru je na 5.895 metrih in je najvišji vrh v Afriki. Popolna zabava in užitek – uspelo nam je! Po krajšem počitku sledi tri urni spust do Kibo hut-a, kjer bomo vrnili vso opremo, ki smo si jo izposodili in nadaljevali spust. Po treh urah bomo prispeli do Horomba, kjer bomo prenočili. Spust do Horomba se nam bo v primerjavi z vzponom zdel neverjetno hiter. Vse skupaj bomo ta dan hodili štirinajst ur, zato se pripravite na težak dan.

8.DAN: HOROMBO HUT (3.720 m) – MARANGU GATE (1.980 m) – ARUSHA

Razdalja 27 km, čas hoje 6 ur (zajtrk, kosilo, večerja)

Po zajtrku bomo nadaljevali spust do Marangu gata. Pri Marangujskih vratih bomo prejeli svoje diplome za dosego vrha. Tisti, ki pridemo samo do Gillmanove točke (5.685 m) prejmemo zeleni certifikat, tisti, ki pa uspemo priti do vrha Uhuru (5.895 m) pa prejmemo zlati certifikat. Polni novih dogodivščin, a precej utrujeni, se bomo odpeljali v Arusho. Namestitev v lodgu, kjer nas bo čakala dolga prha in zaslužen počitek.

9.DAN: ARUSHA – LAKE MANYARA

Po zajtrku se bomo s terenskimi vozili odpeljali do Narodnega parka Lake Manyara, raja za opazovalce ptic. Pot nam bodo krajšale štorklje, pelikani, kormorani, čaplje. Prvič na potovanju se bomo spoznali s prebivalci stepskih področij, ki se hladijo pod krošnjami mogočnih dreves baobab. Posebna zanimivost parka so levi, ki plezajo po drevesih. Ta park je eden redkih krajev na svetu, poleg Ugande, kjer lahko leve iščemo po krošnjah mogočnih »umbrella trees« in akacij. Namestitev v lodgu, večerja in nočitev.

10.DAN: LAKE MANYARA – SERENGETI

Zajtrk. Po slikoviti pokrajini se bomo odpeljali do najbolj znanega tanzanijskega Narodnega parka Serengeti, ki leži na severu Tanzanije in se razteza vse do meje s Kenijo, kjer se nadaljuje pod imenom Masai Mara. Ta mogočni, 14.760 km2 velik park nudi zavetje mnogim živalim. Kosilo si bomo privoščili v naravi in se nato podali na safari, kjer bomo opazovali najmogočnejše »big five«; lev, leopard, bivol, slon in nosorog. Družbo jim delajo gazele, impale, šakali, gnuji, hijene, krokodili in mnogi drugi. Polni novih vtisov se bomo odpeljali v kamp, kjer se bomo namestili v velikih šotorih, ki nam bodo nudili enako udobje kot lodgi. (šotor pomeni fiksni šotor, v katerem imate posteljo, stojna višina, le da so namesto sten, šotorska platna…). Večerja in nočitev.

11.DAN: SERENGETI – NGORO NGORO

Ko bodo prvi sončni žarki osvetili prebujajoče jutro Serengetija, se bomo odpravili na jutranji safari. Na tisoče gnujev, zeber, gazel in antilop nam bo kar malce v napoto, ko bomo želeli nadaljevati vožnjo. Pod redkim drevjem nas bodo pozdravljali sloni, v visoki travi bomo naleteli na levinje, ki prežijo na svoj pleni. Spoznali bomo žirafe, ki kljub višini delujejo nebogljeno, ko si med mogočnimi bivoli in nosorogi iščejo svojo zasluženo hrano. Polni novih vtisov se bomo vrnili v lodge in pozajtrkovali. Po zajtrku se bomo odpeljali proti Narodnemu parku Ngoro Ngoro, ki ni privlačen le zaradi skoraj vseh, v jugovzhodni Afriki zastopanih divjih živalih, temveč tudi zaradi skromnih in zanimivih vasi nomadskih Masajev. Namestitev v lodgu, večerja in nočitev.

12.DAN: NGORO NGORO – MAASAI VILLAGE

Zajtrk. Spustili se bomo v ogromen krater. V jezeru bomo naleteli na povodne konje in z malo sreče opazili črnega nosoroga, ki se po velikosti skoraj ne razlikuje od slona. Za kosilo si bomo privoščili piknik in se nato odpeljali do vasice Monduli Juu, kjer nas bodo prijazni domačini veselo sprejeli ter nam predstavili njihove plese, ki jih bo spremljalo tudi petje. Seznanili se bomo z, za nas, nenavadnim načinom življenja tega pastirskega ljudstva Maasai, ki se še vedno uspešno bojuje proti vplivu zahodnih civilizacij. Nočitev v majhnih šotorih. Večerja in nočitev.

13.DAN: MAASAI VILLAGE – ARUSHA

To jutro bomo prisostvovali pri opravilih, ki jih masajske ženske počno vsak dan; molža krav, hranjenje živine.. Kasneje nas bodo podučili o njihovi tradicionalni medicini in rastlinah, ki jih za ta namen uporabljajo. Polni novih, nam nepoznanih doživetij se bomo vrnili v vas, kjer nas bo čakalo okusno kosilo in nato vožnja v Arusho. Namestitev v lodgu in nočitev.

14.DAN: ARUSHA – ZANZIBAR

Po zajtrku prevoz na letališče, od koder bomo poleteli proti rajskemu Zanzibarju. Prevoz do hotela, ki leži tik ob kristalno čistem, turkiznem morju. Na poti si bomo ogledali vrt začimb. Namestitev, prosto, večerja in nočitev.

15.-16.DAN: ZANZIBAR

Namestitev na osnovi pol penziona. Prosto za samostojne aktivnosti. Nočitev.

Za doplačilo 40,00 EUR se bomo odpeljali na jugovzhodno obalo, kjer nas čaka celodnevno druženje s simpatičnimi delfini.

17.DAN: ZANZIBAR – LETALO

Po zajtrku se bomo odpeljali do vedno živahnega Stone Towna, kjer si bomo ogledali mesto in namenili še nekaj prostega časa za nakup še zadnjih spominkov. Prevoz na letališče, od koder poletimo v Nairobi/Dar es Sallam. Po opravljenih carinskih formalnostih v poznih večernih urah poletimo proti domu.

18.DAN: LETALO

S pristankom na enem bližnjih letališč se naše potovanje konča.

 

DATUMI ODHODOV

 

  • 01.04.2020 – 18.04.2020

  • 27.06.2020 – 14.07.2020

  • 29.09.2020 – 16.10.2020

CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN. 15 POTNIKOV: 3.485,00 EUR
CENA ARANŽMAJA NA OSEBO ZA MIN. 10 POTNIKOV: 3.595,00 EUR 

DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO: 375,00 EUR 

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 10 

V CENO ARANŽMAJA JE VKLJUČENO:

Omenjeni letalski prevozi, letališke takse, (takse se izračunajo na dan izpisa kart in se lahko spremenijo), omenjeni prevozi, spanje v omenjenih kočah, hotelih, lodgih in šotorih na osnovi polnega penziona na safariju, na osnovi nočitve v Arushi in na osnovi polpenziona na Zanzibarju ter polnega penziona na trekingu, vstopnine v Narodne parke, angleško govoreči vodnik, nosači, slovenski spremljevalec in organizacijski stroški. 

V CENO ARANŽMAJA NI VKLJUČENO:

Dodatna hrana, pijača, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, napitnine tako vodnikom na safariju, treking vodnikom kot nosačem, vse kar ni navedeno v programu.

 

Slovenski državljani za vstop v Tanzanijo potrebujemo vizo.

Potni list nam mora veljati najmanj še šest mesecev od dneva izstopa iz Tanzanije. Vizo za Tanzanijo dobimo ob vstopu v Tanzanijo.

Slovenski državljani lahko informacije o vizi za Tanzanijo dobimo na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije ali na Veleposlaništvu Združene republike Tanzanije v Rimu.

V primeru, da niste slovenski državljan, se za informacije o vizi za Tanzanijo obvezno obrnite na svoje Ministrstvo za zunanje zadeve oziroma na Veleposlaništvo Združene republike Tanzanije v Rimu.

Dodatne informacije glede potovanja v Tanzanijo lahko dobimo na Veleposlaništvu Združene republike Tanzanije v Rimu.

Konzularna zaščita

Če slovenski državljani med potovanjem po Tanzaniji potrebujemo nujno konzularno zaščito, se lahko obrnemo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

zanzibar2 zanzibar1 TANZANIJA TANZANIJA1

KILIMANJARO

 

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.
Več o piškotkih.